Vin är för alla. 

Därför startar vi naturvinskolan Vilda Vinskolan. Den består av sex lektioner under sex veckor och är mest via e-mail. Anmäl dig nedan!

PS av någon anledning blir det ibland ingen bekräftelse när du fyllt i och klickat. Du ska dock få ett bekräftelsemail efter en kort stund. Om du inte får det – maila oss på [email protected] så lägger vi till dig manuellt! <3

Att anmäla dig till Vilda Vinskolan betyder att vi sparar din e-mail i vårt register för att kunna skicka dig e-mail om skolan och annan information om verksamheten som vi tycker att du borde ta del av.

Vi (som startat och driver naturvinhandeln Fria Viner) har länge stött och blött hur vi skulle kunna göra något mer sammanhängande om vin. Nu vet vi. Det blir en liten skola! 

 

Det finns tusen och åter tusen ingångar till vin, vilket gjort att vi haft precis lika många idéer om vad vi ville göra. Vi visste dock två saker. Vi visste att vi ville både bejaka komplexiteten i vin, och göra det tillgängligt. Och vi visste att vi ville att alla skulle känna sig välkomna, oavsett hur mycket eller lite man "kan" om vin.

 

Svaret blev, och blir, Vilda Vinskolan. En ganska så interaktiv skola nästan bara via e-mail, där vi dessutom gett oss själva uppdraget att ta fram "världens vackraste e-mail". Vi har åtminstone underlaget för det eftersom vi fått lyxen att arbeta med konstnären Laura Burke.

 

Fokus för Vilda Vinskolan blir det som har såååå många kära namn, men som vi och våra vinmakare kallar – naturvin. Och utgångspunkten kommer vara vår egen resa in i naturvinets värld. Vi kommer dela med oss saker vi lärt oss, saker vi olärt oss, människor vi lärt känna och inte minst de hundratals bra frågor, inspel och tankar vi har fått från alla vindrickare sen vi startade Fria Viner. Utifrån den enkla devisen att om en har ställt frågan, finns nog tusen fler som undrar. Eller åtminstone sju till. Kanske du? 

 

Vilda Vinskolan består av sex mail – en introduktion, fyra lektioner och sen förstås examen. Varje tisdag kommer ett nytt mail, i den här ordningen och med det här innehållet. Tacksamt nog, men inte nödvändigt pedagogiskt, börjar nästan alla lektioner på M:

1. Introduktion

En överblick över hela skolan! Vad… är naturvin? Vad finns det för märkningar? Och ett par sidospår som mer eller mindre har med allt att göra.

2. Mekanismerna

I den första lektionen kommer vi gå igenom naturvinets historia, hur (natur)vin görs, lite olika tekniska begrepp som kan var bra att kunna och vad de betyder, hur vi hittade till naturvin och, slutligen, hur man blir en bra vindrickare. Spoiler: det är väldigt enkelt.

3. Marken

I den andra lektionen borrar vi, bokstavligen, ned oss i alltings början. Nämligen marken. Hur fungerar odlingen och skörden, vad är terroir och hur påverkar jordmånen smaken? Vad är ekologisk respektive biodynamisk odling, vad har månen med allt det här att göra och – borde du dricka vin på din födelsedag i år?

4. Munnen

I den tredje lektionen är vi i munnen. Vi går igenom hur smaker fungerar, varför det kan smaka olika hos olika människor, hur vin och dess smaker traditionellt beskrivs, hur man kan hitta ett eget språk, hur smaker utvecklas, hur man sparar smaker, alltså lagrar, och – så delar vi våra mest maxade smakupplevelser!

5. Maten

I den fjärde och sista lektionen är vi kvar i munnen, men också på tallriken! Vi fokuserar nämligen på mat och vin, var för sig och framförallt i kombination. Vad passar till vad, hur kan man tänka och exempel på smakprofiler och sätt att utforska mat och vin rent praktiskt.

6. Examen!

Vad det heter. Får man diplom? Man får diplom.

 

Vilda Vinskolan är alltså en korrespondenskurs som landar i din inkorg en gång i veckan i sex veckor. Enligt våra beräkningar alltså exakt ett mail i veckan. Vi kan inte lova att du blir klokare än du var innan. Kanske inte. Men när vi frågade första kullen fick skolan 9.2 i snittbetyg, och alla hittade minst en grej de tar med sig ut i den vilda världen av vindrickande. Och vi kan lova att det åtminstone har fina saker i sig: vi är så glada och stolta över att ha samarbetat med konstnären Laura Burke för att ta fram allt… fint i mailen. 

 

Du kan anmäla dig till Vilda Vinskolan här och det är helt gratis. Skolan börjar på tisdag. Och på tisdag. Och på tisdag. Varmt välkommen med din anmälan.

Kram, 

Fria Viner

Built with